Karadağ AB'ye Katılmak İçin Avroyu Bırakmak Zorunda Kalacak Mı? - Karadağ Hayat -Karadağ Hayat –

SON DAKİKA

Karadağlı Nüfusu 800 Bine Yaklaştı

GÜNDEM, HABERLER, KARADAĞ HAKKINDA

Sezonda Pazar Günleri Dükkanlar Açık Olabilir

EKONOMİ, GÖZDEN KAÇIRMA, HABERLER

Karadağ AB’ye Katılmak İçin Avroyu Bırakmak Zorunda Kalacak Mı?

Bu haber 05 Eylül 2021 - 10:36 'de eklendi ve 519 views kez görüntülendi.

2002’de tek taraflı olarak avroyu benimseyen Karadağ, biraz ironik bir şekilde, Avrupa Birliği’ne katılmadan önce kendi para birimini tanıtmak zorunda kalabilir.

Karadağ’ın genellikle dolarizasyon veya euroizasyon olarak adlandırılan para ikamesi tarihi, tek taraflı olarak başka bir devletin para birimini benimseme pratiği veya – euro söz konusu olduğunda – bir para birliği, yirmi yıl öncesine dayanıyor.

Karadağ 2002 yılında resmi para birimi olarak avroyu tanıttığında, bunu avro bölgesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın anlaşması olmadan yaptı.

Ancak daha önce 1999’da Karadağ, Floransa’daki Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nde profesör olan Jelena Dzankic’in “sürünen bağımsızlık” dediği şeyin bir parçası olan başka bir hiperenflasyon nöbetini önlemek için Yugoslav dinarına paralel bir para birimi olarak Alman Deutschmark’ı tanıtmıştı. .

Yugoslavya Merkez Bankası o dönemlerde Kosova’daki askeri operasyonları finanse etmek için dinar basıyordu. Kasım 2000’de Karadağ, dinarı tamamen bırakarak Deutschmark’a ve ardından 2002’de avroya tamamen geçiş yaptı. Kosova da benzer bir yol izledi ve 2002’de dinar ve Deutschmark’ın yerine avroyu benimsedi. Kosova da Karadağ gibi, bu güne kadar euro kullanmaya devam ediyor.

Danijela Jacimoviç (Karadağ Üniversitesi İktisat Fakültesi) Gelişmekte Olan Avrupa‘ya anlatıyor ve AB kurumlarının çoğunun şimdiye kadar anlayış gösterdiğini de ekliyor.

“Euro’nun Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile bir anlaşma olmaksızın kabul edilmesi, daha sonra Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildi ve bunun, piyasaya sürüldüğü anda ülkede mevcut olan ‘olağanüstü koşullar’ nedeniyle olduğunu kabul etti.”

Ancak Dzankiç, bunun Karadağ’ın AB’ye katılım hedefleri açısından yaratabileceği potansiyel sorunların da altını çiziyor.

“Karadağ yakınsama kriterlerine bağlı değil, “ECB tarafından gündeme getirilen bir sorun.”

Yakınsama kriterleri, Avrupa Birliği üye devletlerinin avro bölgesine girmek için yerine getirmeleri ve bundan sonra da uymaya devam etmeleri gereken bir dizi ekonomik göstergedir.

“ECB, 2000 yılında kabul edilen Ekonomik ve Mali İşler Konseyi’nin (ECOFIN) tek taraflı euroizasyonun [Maastricht] Antlaşması ile uyumlu olmadığı ve Antlaşma tarafından Avrupa Birliği için öngörülen yakınsama sürecini atlamanın bir yolu olamayacağı görüşünü hala desteklemektedir. Yani, Euro’nun benimsenmesi tüm birliğin onayı ile olabilir.”

Dzankic, diğer bazı bölgesel bilim adamlarının daha önce önerdiklerine işaret ederek, “Bu kesinlikle müzakere masasında olacak, finansal istikrar üzerindeki etkileriyle ilgili konuların daha ayrıntılı olarak ele alınması gerektiğini varsaydığım bir şey” diyor: Karadağ (ve zamanı geldiğinde Kosova) AB üyeliği yolunda ilerleme kaydettikçe euro kullanımıyla ilgili ciddi sorunlarla karşılaşabilir.

Bu nedenle, WU Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi’ndeki Uluslararası Ekonomi ve Kalkınma Enstitüsü’nden Rudy Weissenbacher de dahil olmak üzere diğerleri, Karadağ’ı yakın zamanda para birimini değiştirmeye zorlamak için herhangi bir adım atılıp atılmayacağı konusunda şüpheci.

“20 yıla yakın avro kullanımından ve beraberindeki tüm zorluklardan sonra, Karadağ’ın para birimini kullanmasını durdurmak veya Karadağ’ın AB üyeliğine müdahale etmek için bazı önlemler alınacağına inanmak zor” diye ekliyor.

Milana Nikolova‘nın kaleme aldığı makalenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

05.09.2021

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.