Karadağ'da Aldığınız Aracı Türkiye'ye Götürebilir Misiniz? - Karadağ Hayat -Karadağ Hayat –

SON DAKİKA

Karadağlı Nüfusu 800 Bine Yaklaştı

GÜNDEM, HABERLER, KARADAĞ HAKKINDA

Sezonda Pazar Günleri Dükkanlar Açık Olabilir

EKONOMİ, GÖZDEN KAÇIRMA, HABERLER

Karadağ’da Aldığınız Aracı Türkiye’ye Götürebilir Misiniz?

Bu haber 26 Aralık 2020 - 12:38 'de eklendi ve 9.787 views kez görüntülendi.

Karadağ’da yeni bir hayat kurmuş ya da kurmayı düşünen bir çok kişinin en çok merak ettiği cevapların başında “Karadağ’da Aldığım Aracımı Türkiye’ye Götürebilir Miyim?” sorusu yer alıyor. Konuyla alakalı olarak İlker Taş konuk yazar olarak bizim için bir yazı kaleme aldı. Bu önemli sorunun cevabını sizlerle paylaşıyoruz.

En çok sorulan soru: Bize en çok gelen sorulardan birisi, “Türkiye’ye Karadağ’dan aldığım aracımı götürebilir miyim? sorusu geliyor.

En Kestirme Cevap: “Türkiye’ye giriş yaptığın tarihten itibaren geriye dönük olarak 185 gün yurtdışında kalmış isen bla bla bla” (bunların detayına girmeyeceğim çünkü artık kime sorsan ama yanlış ama doğru bu kuralları sayıyor ve danışmanım diyor).

Olması Gereken Doğru Soru: “Karadağ’daki aracımı Türkiye kalıcı olarak getirebilir miyim?”

Bu sorunun cevabını ve yolunu sizlere anlatmaya çalışacağım. Evet 5 yılda bir kere sadece araba değil. Araba, karavan, motorsiklet, tekne ve hatta var ise uçağını dahi istersen hepsini birden, istersen bunlardan birini veya bir kaçını birlikte getirip, Türkiye’de tescil ettirip kullanabilirsiniz. Hatta ve hatta 1 yıl sonra bu araçları satabilirsiniz.

Eğer aşağıdaki şartları sağlıyorsanız bu işlemleri yapmak hiç de zor değil. Ayrıca, araştırmak isteyenler için söyleyeyim bu işlem “Bedelsiz İthalat” olarak geçer. Asıl çıkarılma amacı belirli bir süre yurtdışında yaşamış kişilerin ülkeye kesin dönüşte edinmiş oldukları bu taşınırları ülkeye uygun şartlar ile sokabilmesidir. Ama, kanun ve uygulama açısından ben ülkeme dönüyorum deyip bundan yararlandıktan 1 hafta sonra ben ülkemde yapamadım yeniden Karadağ’a taşındım demenin bir mahsuru veya engeli yok. Sadece 5 yıl içinde 2 kere bu yolu izleyemezsiniz. 5 yıl sonra tekrar yapabilirsiniz. Bir de, aile bireylerinden sadece 1 kişi bunu yapabilir.

Zaten, bunu da başvuru sırasında alınan vukuatlı nüfus kayıt örneğinden kontrol ediyorlar. Aynı aileden ikinci kişinin bunu yapmasına ise asla izin vermiyorlar. Şimdi o şartları bir bir gözden geçirelim;

– Türkiye gümrük bölgesi dışında en az 24 aydır ikamet ediyor olmak ve bunun son 1 yılında 185 gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında kalmış olmak. Bunun 2 istisnası var; eğer 5 yıldır yurtdışında yerleşik iseniz son bir yılda 185 gün şartı aranmaz. 5 yıldan az 24 ay ve üzeri yurtdışında olanlar için 45 güne kadar Türkiye Gümrük Bölgesi’ndeki kalışlar yurtdışında kalınmış gibi kabul edilir. Bir diğer, istisna ise vefat durumunda sağlanıyor. Vefat eden hak sahibinin yasal varislerinizden biri sahibi olduğu bu motorlu aracı Türkiye’ye getirmek istedi. Böyle bir durumda ne siz de ne yasal varisinizden bu şart aranmaz.

– Aracın yurtdışında adınıza tescil tarihi itibari ile en fazla 3 yaşında olması ve Türkiye’ye getirmeden 6 ay önce sizin adınıza tescil edilmiş olması. Bakın getireceğiniz araç 3 yaşını geçmez demiyorum. Siz aldığınız zaman model yılı olarak 2 yaşında ki aracı 5 sene kullanıp 7 veya 8 yaşında da bu şekilde yurda sokabilirsiniz. Bu sorun değil. Sadece ruhsat sizin adınıza çıktığı tarih itibari ile model yılı olarak 3 yaş ve altı olsun. Bir de yurda getireceğiniz tarihten geriye dönük olarak en az 6 aydır sizin adınıza tescilli olsun yeterli.

– Bu şekilde getirilen araçlar Gümrük Vergisinden muaftırlar. Model yılına göre faturasında ki vergisiz bedel üzerinden bir amortisman uygulanır. 3 yaşında bir araç getiriyorsanız bu muafiyet ortalama % 40, daha büyük yaştaki araçlar için %80 civarındadır. Bu muafiyetten sonra çıkan rakam üzerinden ÖTV ve ÖTV’nin KDV’si uygulanır. Eğer bu araç bir mirasçı tarafından araç sahibin ölümünden sonra getirilmişse ÖTV ve KDV’den muaftır. Yani mirasçı ÖTV ve KDV ödemez.

– Bu kanundan sürekli görev ile yurtdışına gönderilmiş devlet görevlileri, geçici görev ile bir ülkeye gönderilmiş ama buradan Türkiye ‘ye dönüş yapmayıp başka bir ülkeye görevlendirilmiş devlet görevlileri ve mavi kart sahipleri gibi kişiler yararlanamaz fakat zaten bizde hasbel kader yolu Karadağ ‘a düşmüş çalışan veya iş yeri sahibi olan düz vatandaşlarımız için yazdık.

Bütün bu şartları sağladıktan sonra aracınızı getirebilirsiniz. Fakat getirmeden önce Karadağ’a giriş yaptığınız anda Türkiye’de yapmanız gereken işlemler var. Bir kere girişte sizden bütün amortismanları düşülmüş haliyle hesaplanmış ÖTV ve ÖTV’nin KDV’si hemen gümrükte istenecek. Karadağ’da araç tescilden silinecek ve aracınız artık Türkiye’de tescilli (Türk Plakalı) olacak. Dediğim gibi 1 yıl aracı satamaz veya kiraya veremezsiniz. 1 Yıl sonra özgürsünüz. Bu yolla araç getirmenin maliyetini ve karlılık oranını bir kaç tip araç üzerinde denedim ve ortalama Türkiye’deki satış fiyatının % 50’si ile % 30’u arasında bir kar elde edilmiş olunuyor. Bu oran aracın motor hacmi ve model yılına göre değişiklik gösteriyor.

Ben bilgi olarak vereyim, değerlendirip değerlendirmemek size kalıyor. İşlem ile ilgili kafasına takılan bir şey olana bana sosyal medyadan ulaşaiblir.

Konuk yazar: İlker Taş

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

5 ADET YORUM YAPILDI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

[…] Karadağhayat üzerinden okumak için tıklayınız. […]

Mutlu28 Aralık 2020 / 23:41Yanıtla

Merhaba,
Cok yararlı bir bilgilendirme, anladığım kadarıyla siz bu işlemleri tamamlamissiniz, hangi evraklari teslim ettiginizi ve hangi kuruma başvurduğunuzu paylaşabilir misiniz?
Bir de süreç ne kadar sürüyor?

[…] Karadağhayat üzerinden okumak için tıklayınız. […]

Ebru arman5 Eylül 2021 / 20:54Yanıtla

2017 kasimdan beri aktif olan sirketim var karadagda
Arabami 2019 aldim ve tc ye geldim ancak pandemi surecinde 2020 ve 2021 de 45 gun karadagda bulundum arabamda 2020 den beri orda tekrar getiremiyor muyum ?
185 gun barajina takiliyor muyum

kazım berke ışık6 Ağustos 2022 / 10:41Yanıtla

kardağda şirket adına kayıtlı 2 yaşındaki araç 90 gün türkiyede kalması bittikden sonra 1 hafta içinde tekrar 90 gün hakkı var mı ?