Türkiye İle Batı Balkanlar Arasındaki Suç Ticareti Yine Gündem Oldu - Karadağ Hayat -Karadağ Hayat –

SON DAKİKA

Karadağlı Nüfusu 800 Bine Yaklaştı

GÜNDEM, HABERLER, KARADAĞ HAKKINDA

Sezonda Pazar Günleri Dükkanlar Açık Olabilir

EKONOMİ, GÖZDEN KAÇIRMA, HABERLER

Türkiye İle Batı Balkanlar Arasındaki Suç Ticareti Yine Gündem Oldu

Bu haber 10 Ekim 2021 - 12:38 'de eklendi ve 635 views kez görüntülendi.

bankar.me portalı, Batı Balkanlar ve Türkiye arasındaki gizli ticareti yeniden gündeme getirdi.

Türkiye ve Batı Balkanlar’daki suç gruplarının bağlantısı Eski Yugoslavya zamanında kuruldu ve “bavul ticareti”nin yerini uzun zamandır uyuşturucu dolu kamyonlar aldı. Ama, aynı zamanda göçmen ticareti de o döneme oranla arttı. Eroin Türkiye’den başlayıp Balkanlar üzerinden Batı Avrupa’ya giderken, ters istikamette Türkiye yönüne sentetik uyuşturucular gönderiliyor. İlginçtir ki, Türkiye’de sigaraya uygulanan yüksek vergi nedeniyle, kazançlar ve hapis cezası riski arasındaki “daha elverişli ilişki” nedeniyle, oradaki bazı suçlular eroin ticaretinden Balkanlar’da sigara kaçakçılığına geçmişlerdir.

Eski Yugoslavya zamanında bölgeden insanlar, çoğunlukla Kosova ve Makedonya’dan Yugoslav Arnavutları, Türkiye’den uyuşturucu ve silah taşımak için sürücü veya kurye olarak kullanılıyordu. Öncelikle eroin Narkotik ve morfin, yanı sıra silah işleri bu kişilerce yapılıyordu.

Eski Yugoslavya topraklarında savaşlar başladığında, eski Yugoslav cumhuriyetlerinden on binlerce mülteci Türkiye’deki yaklaşık 1.8 milyonluk Balkan diasporasına katıldı. Bazıları, İstanbul ve İzmir gibi metropol sokaklarındaki Kürt tüccarlarla bağlantı kurdukları Türk şehirlerinin gecekondu mahallelerine yerleşti.

O sıralarda Türkiye’deki Balkan göçmenleri, Türkiye ile menşe ülkeleri arasında “bavul ticareti yapmaya” başladılar. İstanbul’da yasal olarak mevcut ürünleri daha düşük fiyatlarla satın aldılar ve Balkan pazarlarında daha yüksek fiyatlarla sattılar. Bu küçük kaçakçılık kısa süre sonra Batı Balkanlar’daki Türk ve suç grupları tarafından sigara ve uyuşturucu kaçakçılığı yapmak için kullanıldı.

Bavulların yerine kamyonlar kullanılmaya başlandı ve Arnavutlar, Batı Avrupa’daki oldukça gelişmiş bir yeraltı ağı nedeniyle, o zamanlar, Türk suçlulardan yasadışı mal satın almaktan bunları Avrupa’ya nakletmek ve dağıtmak için tüm zincir boyunca kilit oyuncular haline geldi.

Mümkün olduğu kadar çok yabancı yatırımcı çekmek için 1990’larda Türk politikasının serbestleştirilmesi, hem yasal hem de yasadışı ticareti destekledi. Batı Balkanlar’dan iş adamı kılığına giren suçluların Türkiye’de seyahat etmesi ve ticaret yapması, hatta Türk pasaportu alıp kara para aklaması kolaylaştı.

Balkan ülkeleri ve Türkiye arasındaki vize serbestisi, uzun süreli konaklama süreleri, bir çok Balkan kökenli insanın Türkiye’de yaşaması, artan mülteci akınları da ülkeler arasındaki suçların artmasının nedenleri arasında gösteriliyor.

İçeriğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.