Geride bıraktığımız yılda dünyada rekor enflasyon oranları kaydedildi ve bu en çok toplumun yoksul kesimlerini vurdu. Yoksul kesimin gelir kalemi olan asgari ücretse bazı ülkelerde enflasyona ve alım gücüne yenik düştü.
Picodi‘nin araştırması, asgari ücret konusunda ülkeden ülkeye büyük farklılıklar olduğunu gösteriyor. Nijerya’da bir işçiye 70 avronun altında asgari ücret garanti edilirken, Lüksemburg’da bir işçiye 2 bin avro daha fazla maaş veriliyor.
Aşağıdaki listede, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde asgari ücretlerin ne olduğunu ve son bir yılda ne kadar arttığını görebilirsiniz. Farklı ülkelerdeki farklı vergi sistemlerinden kaynaklanan brüt ve net gelirdeki farklılıklar nedeniyle, infografikte net maaş miktarı kullanıldı (çalışanın eline ulaşan tam para miktarı).
Sıralamada yer alan 67 ülkeden sadece 8’inde asgari ücret 2022 Ocak ayına göre artmadı. Yıllık bazda en yüksek asgari ücret artışı Arjantin’de (%104,5) ve Türkiye’de (%100) kaydedildi. Bu ülkelerde, hem enflasyon hem de para birimindeki devalüasyon son yıllarda istisnai derecede yükselmeye devam ediyor. Bu nedenle bu iki ülkede asgari ücretler çalışanın lehine olacak şekilde ikiye katlandı.
Aşağıdaki görselde tüm dünyadan seçilen ülkeleri ve ücret artışlarını görebileceğiz, Balkanların detaylı görseli ise yazının devamında yer alacak.
Aljazeera ise bölge ülkelerindeki asgari ücret rakamlarına değindiği bir grafiği geçtiğimiz günlerde paylaştı. Aljazeera’ya göre bölge ülkelerinde asgari ücret söz konusu olduğunda büyük bir eşitsizlik var.
Kosova’da tam zamanlı bir işçi, yaşına bağlı olarak 130 ila 170 avro alırken, Slovenya’da bir işçiye 878 avro asgari ücret garanti ediliyor.
Karadağ “Europe Now” programıyla asgari ücreti 450 avroya yükseltirken, Bosna Hersek, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’da maaşlar 300-350 euro bandında kalıyor.

Asgari ücret, işçi haklarının korunmasında ve yoksullukla mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, işçi koruması ile iş esnekliği ihtiyacı arasında bir denge sağlamak için asgari ücret seviyesinin belirlenmesinde farklı faktörlerin ve yaklaşımların dikkate alınması gerekiyor. Sendikalar ve işçi haklarını koruma örgütleri bu konuda büyük bir mücadeleyle karşı karşıya çünkü birçok ülkede asgari ücret çalışanlara onurlu bir yaşam sağlamaya yetmiyor.
17.05.2023